2011-07-16
23:16:09
    Världen är upp och ner

Vi har en ny kategori: Speakers' corner. Dit hamnar de inlägg som e seriösa (ja tror alla vet själva hurudana inlägg som passar dit). Ja ha flytta ganska många av mina inlägg dit, de kan ju alla andra också göra om di orkar ;)

Ja tänkt "inviga" kategorin me att skriva ett litet inlägg nu direkt.
Ja lyssna på radion idag. Ja e ganska säker på att ämnet va sannfinländarna. Di prata lite om vilka som röstar på sannfinländarna å intervjua människor. Di flesta klaga på invandrarpolitiken å på invandrarna i sig. Vanliga kommentarer va att "man borda satsa på välfärden för finska medborgare i första hand" å att "invandrare borda int ha de bättre än oss". De ja tänkt ta fasta på nu e det där med välfärd. Dom flesta sannfinländar-anhängare som intervjuades va missnöjda över sin egen situation å allt va bara dåligt å elände. Ja vila bara gråta, vilket ja nästan gjord också.
Just nu stalkar jag Läkare utan gränsers hemsida. Ja ha blivi väldigt intresserad av organisationen å på sidan har di uppräknat flera vanliga u-landssjukdomar (me symptom, behandling, utbredning osv). Där står de att av barn under 5 år så e 195 miljoner undernärda. För att mäta om ett barn e undernärt kan man bl.a. mäta överarmsmåttet. Om överarmens omkrets e mindre än 115mm e man undernärd. Ja to fram måttbande å kolla hu stort de va. Fyfan säger ja bara. Så smala, eller ännu smalare, armar har 195 miljoner barn i världen.
I en artikel om sömnsjuka stod det såhär: "Läkemedlen mot sömnsjuka (=en sjukdom som utan behandling i 100% av fallen leder till döden) var på väg att ta slut på grund av en olönsam marknad. Ett av medlen, eflornithine, visade sig emellertid vara verksamt mot oönskad hårväxt på överläppen hos kvinnor. Då fick produktionen plöstligt fart." Ja säger som Rädda Barnen: Världen är upp och ner.
Visst finns de finländare som har de lite förjävligt också, som e ganska fattiga och kämpar för att ha råd me mat, hus å kläder. Men inga finländare har i alla fall 115 millimeters armar. Så ja tycker att alla som klagar på välfärden i Finland förtjänar locktångsbehandlingen. Vi har de så jävla bra att vi borda skämmas.
Ja tycker att alla borda förena sina förmågor å intressen för att försöka göra världen lite bättre. De finns ingen som int sko kona hjälpa nån annan. De tänker ja försöka göra i alla fall.

Tack för mig.
Apon

Kommentarer
beccs säger:

That's insane. Jag borde ha blivit läkare ändå...

Varje person som talar illa om invandrare vill jag bara hacka blodig med ett våffeljärn. Mamma tala illa om israeler för nån dag sen och... nåja, hon kom iallafall till england i en bit.

(Okej, jag gjord inget, men mina ögon sköt så mördande blickar att hon blev rädd)

Jag hörd idag på radion att dom prata om HIV/AIDS, nåt som jag blivit löjligt intresserad av ända sen jag såg rent.. Anyway, vissta ni att det finns mer bromsmediciner mot det än det finns mot alla andra världens virus tillsammans? Och om man tar de rätta medicinerna kan man leva tills man blir gammal och t o m skaffa familj?

Varje år smittas ca 3 miljoner personer av HIV, och varje år dör ca 2 miljoner (det är ca 4 pers/minut!). Just nu är ca 33 miljoner människor smittade. Men de flesta med smittan har en säker död framför sig eftersom de inte har råd med medicinen. Och de flesta som smittas är flickor i åldern 14-20 år. Varför är bara inte medicinerna gratis? :'(

Världen är sorglig.

2011-07-17 @ 22:52:54
Blogg/hemsida: http://glee.se
Apon säger:

jå snälla böri me fysik igen så ja slipper va själv!! (A) Nä, men int e ju läkare di enda som kan hjälpa till. Som ja skrev: "Ja tycker att alla borda förena sina förmågor å intressen för att försöka göra världen lite bättre."

Ja tycker också att hiv/aids e ett intressant ämne, men ja vet int om ja kan jobba me det. Mitt immunförsvar e så åt röven :/ Ja måst jobba me nånting som int smittar över huvud taget ><





2011-07-18 @ 07:47:26
Blogg/hemsida: http://xchiaki.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Jag har oktett

Mejladress: (publiceras ej)

Blogg/hemsida:

Kommentar:


RSS