2011-07-28
17:58:14
    OHOY MATEY :D

Yejj ja sitter nu i nån skola o vill berætta lite om hu de ha gått hittils :) tyværr kan ja int lægg opp na bilder før ja har kameran i båten å ja tror dessutom denhe grunkan e før gammal før bilder...
vi har dende samma mordleken som på helena men denhe gången så har vi mordplkatser å... vi ha hålli på ganska många dagar nu men ja ha bara lyckats mørda en, o de va idaa, før att mitt mordoffer va sjælv seriemørdare så de va ganska svårt... men ida to ja sportin me dammsugarn o dorva i an nær an kom genom pentrin... han sto på rætt sida men han satt int på bænken men han acceptera ændå sin død :)
såde annos så vann vi ju racet i tisdags... men egentligen kom vi bara først i mål... vi sluta på 8 plats... de har att gøra med ngn konstig utrækning så fast vi va snabbast så vann vi ændå int... men vi får ændå pris o vi fick typ 100 kronor från burger kong som vi ha vænt ut o in o måla me logon, så di ska vi gha imorron på paraden:)
de e crew party imorron kvæll å då e de alla skepp so festar på samma stælle (fåsi va he var teel) (sækert var e na slåssas) å igårkvæll så had vi vår privata segerfest :D ja kona gå på en rak linje fast allt snurra runt i hovo... men ja har ett blåmærke på armen som ja int vet var de kommer ifrån... men vi had skitkul i alla fall :)
nu nær fler båtar ha komi in så ha vi måsta flytt lite før båten eurpoa sko ligg på vår insida å nu ligger æven tecla på vår utsida... (hollændsa båtar alltihop)¨
hær finns faktist en finsk båt som vi føsøka besøk jag å samuli... men den va int opp ida så vi går imorron å då tar vi riika me oss o.. (hon kona int kom ida)
kanske ja sko tal liter om seglingen å... de e precis som pappa sa bæst att ha en øvre sæng før då får man inga spyor i nacken... vi had ganska hård sjøgång (ello ja tyuckt int he, ja tyckt no e sko ha kona gong mer..) ja men vi had bara komi ut på øppet vatten å lagt opp seglen då den førsta luta se øver relingen o vænd magan ut o in... sen va de en som spydd i ena wc:n o missa... sen spydd ngr till å då min vakt gick upp vi midnatt før att ta nattvakt så spydd en av de våra i havet o en av de i den andra vakten som vi børt av spydd i sin sæng.... aika paha..
førutom att ja ha fått mycki nya vænner så ha min finska blivi myvki bættre å ja vågar anvænd den... men he e lite jobbit att hållreda på språken.. som igår då ja børa tal finsk me nrg hokllændare... ja mærkt int ens de førræn hande ena højd på øgonbryne.... XD
jag e int yngst... hær finns flera -95 (åtminståne 3)
ja trivs no helt bra ja får sovi om nættren, INGEN snarkar :O just nu så ligger wylde ricktit brevi en scen dær di spelar rickltiti skit musik... ello låtan er e int na fel på men dide bænden e ganska så skit...
nu måst ja fundra lite va ja ricktit ska skriv... før man kan ju int precis lægg allt hær.... kanske ja kan børja runda av med att sæga att ja saknar er alla men ja tror ændå ja stannar ngr veckor till :P
ha de gott igelkott (fråg int varifrån... nån svensk... XD)
næ men ha de så bra :)
ja sutter just nu inklæmd mellan 2 ryssar ganska snygga :)

//Marmaduke på nya æventyr me skit dator o bra sællskap :D

2011-07-27
17:12:09
    Try not to cry.

Jag VET att jag är enkelspårig. But I don't give a damn.
Once again, I do really love you, Ellen Degeneres.

/Beccs

2011-07-27
11:45:16
    Harry Potter-manga

Ja va in på Fokis blogg just å hon hadd laga opp en jättecool bild me Harry Potter som manga!
De här e bara en liten, liten del av bilden. Resten e här.
Ja känd mig supernördig när ja veta precis vilka alla va.. XD
/apon

2011-07-26
10:58:21
    Ondskan heter inte alltid Muhammed

Jag läste nyss dagens ledare (skriven av Viveca Dahl) i Vasabladet.. Jag tror inte jag har läst ledaren förr, men det var nånting som fångade mitt öga idag.. Orden "Ondskan heter som bekant Muhammed, inte Mikael eller Matti".
Själva ledaren handlade egentligen inte om det (tyckte jag, jag kanske slarvläste på vissa ställen), men det stod att Anders Behring Breivik hade skickat ut ett mail till en massa högerextremister i hela Europa, bara nån timme innan han slog till.. En av de som hade fått dethär mailet var sannfinländaren (är nån förvånad?) Terhi Kiemunki. Jag har aldrig hört hennes namn förr, men hon är tydligen partisekreterare. Jag vet inte om hon läste det eller inte, men hon skickade det iallafall till sina vänner, så NÅN måste ju ha läst det.. Frågan är då, varför ringer man inte till polisen? Om jag sku få ett sånt mail och inte känna till avsändaren, då sku jag gör det. Det kanske är ett skämt, men tänk om det inte är det? Denhär gången var det inte ett skämt.

Sen vill Viveca Dahl att sannfinländarna ska ställa en fråga till sig själva: "Vad är det i vår [sannfinländarnas] framtoning som gjorde att Breivik skickade sitt manifest till oss innan han gick ut och massakrerade en mängd unga människor, sysselsatta med att bygga framtiden?"
Jag är rädd för svaret. Precis som i Norge så kan det också hända här. Någon galning kan göra sannfinländarnas ord till handlingar. Tanken skrämmer mig. Är Finland verkligen ett tryggt land? Jag är tveksam..

-Tanja

2011-07-16
23:16:09
    Världen är upp och ner

Vi har en ny kategori: Speakers' corner. Dit hamnar de inlägg som e seriösa (ja tror alla vet själva hurudana inlägg som passar dit). Ja ha flytta ganska många av mina inlägg dit, de kan ju alla andra också göra om di orkar ;)

Ja tänkt "inviga" kategorin me att skriva ett litet inlägg nu direkt.
Ja lyssna på radion idag. Ja e ganska säker på att ämnet va sannfinländarna. Di prata lite om vilka som röstar på sannfinländarna å intervjua människor. Di flesta klaga på invandrarpolitiken å på invandrarna i sig. Vanliga kommentarer va att "man borda satsa på välfärden för finska medborgare i första hand" å att "invandrare borda int ha de bättre än oss". De ja tänkt ta fasta på nu e det där med välfärd. Dom flesta sannfinländar-anhängare som intervjuades va missnöjda över sin egen situation å allt va bara dåligt å elände. Ja vila bara gråta, vilket ja nästan gjord också.
Just nu stalkar jag Läkare utan gränsers hemsida. Ja ha blivi väldigt intresserad av organisationen å på sidan har di uppräknat flera vanliga u-landssjukdomar (me symptom, behandling, utbredning osv). Där står de att av barn under 5 år så e 195 miljoner undernärda. För att mäta om ett barn e undernärt kan man bl.a. mäta överarmsmåttet. Om överarmens omkrets e mindre än 115mm e man undernärd. Ja to fram måttbande å kolla hu stort de va. Fyfan säger ja bara. Så smala, eller ännu smalare, armar har 195 miljoner barn i världen.
I en artikel om sömnsjuka stod det såhär: "Läkemedlen mot sömnsjuka (=en sjukdom som utan behandling i 100% av fallen leder till döden) var på väg att ta slut på grund av en olönsam marknad. Ett av medlen, eflornithine, visade sig emellertid vara verksamt mot oönskad hårväxt på överläppen hos kvinnor. Då fick produktionen plöstligt fart." Ja säger som Rädda Barnen: Världen är upp och ner.
Visst finns de finländare som har de lite förjävligt också, som e ganska fattiga och kämpar för att ha råd me mat, hus å kläder. Men inga finländare har i alla fall 115 millimeters armar. Så ja tycker att alla som klagar på välfärden i Finland förtjänar locktångsbehandlingen. Vi har de så jävla bra att vi borda skämmas.
Ja tycker att alla borda förena sina förmågor å intressen för att försöka göra världen lite bättre. De finns ingen som int sko kona hjälpa nån annan. De tänker ja försöka göra i alla fall.

Tack för mig.
Apon

2011-07-15
14:16:51
    Harry Potter premiären 13.7.2011

 
Här nere följer bilder på vilka karaktärer vi var
(förutom på mig, för jag fastna inte på någon bild)

 
Tack för en underbar kväll/natt!
Pix


2011-07-15
13:00:03
    "Stig in i det nya årtusendet"

Minns ni Carl Haglund, hans som kom och pratade på en av våra morgonsamlingar, och vi fick ställa frågor? (han som hade en jättekonstigt skräddarsydd kostym)

Jag har absolut inget att göra påjobbet just nu, så jag checkade HBLs hemsida, och titta vad Carl Haglund har skrivit idag! Jag önskar att han var riksdagsledamot och inte europaparlamentariker! :(

Plötsligt gillar jag SFP...

* * * * * * *

Ända sedan regeringsprogrammet stod klart har frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning varit föremål för diskussion – en diskussion som handlar om att frågan inte omnämns i programmet trots att många förväntade sig det. Det är bäddat för en politisk långkörare.

Den Europeiska unionens motto är ”förenade i mångfalden”. Mottot skall symbolisera de gemensamma värderingar som EU står för. Trots det vackra slagordet är behandlingen av olika minoriteter mycket varierande i dagens Europa. Det här gäller i högsta grad homo-, bi- och transsexuella, eller HBT-personer. I många länder har dessa personer samma juridiska rättigheter som heterosexuella vilket möjliggör äktenskap och adoption av barn.
Danmark, Sverige och Spanien hör till de länder som gått i bräschen för HBT-personers rättigheter. I vissa länder är situationen betydligt sämre. Ungern godkände nyligen en ny grundlag som märkbart begränsar sexuella minoriteters rättigheter. I Litauen pågår en lagberedning i parlamentet där man vill ge polisen befogenheter att bötfälla personer som sprider "den homosexuella agendan" offentligt.
ILGA, en internationell takorganisation för HBT-personers rättigheter, har betygsatt olika länders behandling av HBT-personer. Skalan löper mellan -7 och 17. Finland får vitsordet 6 medan Sverige landar på 12 och Storbritannien på 12,5. Den främsta orsaken till Finlands relativt låga vitsord är avsaknaden av en könsneutral äktenskapslag. Vi har sedan 2001 en lag om registrerat partnerskap. Man kunde tycka att steget till en fullständig likabehandling av homosexuella par skulle vara litet men nu i vår var det Kristdemokraterna som satte stopp för en förändring. 
Jag anser att argumenten mot en könsneutral äktenskapslag är svaga. För en del handlar det om att äktenskapet är ett privilegium reserverat för en man och en kvinna. Det här argumentet är lika föråldrat som att kvinnans plats är i köket eller att mannen är hemmets överhuvud. Det är också viktigt att minnas att vi nu talar om äktenskap, inte om vigsel i kyrkan. Personligen anser jag att det är kyrkan som får avgöra vem man viger, politikerna skall inte tvinga kyrkan till förändring. Förändringen måste komma inifrån. Samtidigt är det dock lagstiftarens sak att avgöra vem som får ingå äktenskap i form av borgerlig vigsel. Och sist men inte minst bör det vara individens rätt att välja vem han eller hon delar sitt liv med.

Under årens lopp vårt samhälle stiftat lagar som tagit fasta på diskriminering av olika slag. På en europeisk nivå börjar det vara dags att pröva vad förenad i mångfalden egentligen betyder och vad man kunde förvänta sig av ett EU-medlemsland i form av icke diskriminerande lagstiftning.
För Finland har det blivit dags att stiga in i det nya årtusendet och stifta en könsneutral äktenskapslag. Det här kan ske genom en lagmotion med över hälften av riksdagsledamöternas underskrift. Låt oss hoppas att det finns mer än hundra progressiva ledamöter på Arkadiebacken.

//Beccs


2011-07-13
18:16:07
    FAMOUS

blogg.se failar. ja vila va häfti å lägg hit en print screen bild. men nej de gick inte.
ni får nöja er med en fet länk istället. kolla in den! vi e så gott som lika berömda som harry potter!
okej där to ja i lite.

PIX

2011-07-11
23:08:27
    summertimes

Dagen har jag tillbringat vid Power Park med familjen och våra grannar, där övervann jag mina rädslor för vissa attraktioner. stolt. När vi senare kom hem befann jag mig i ett dike fullt med smultron.
Vad är detta om inte ett tecken på sommar? nöjespark och smultron.en bild på smultorna ;)

pix


2011-07-11
19:05:23
    Phelps

http://yle.fi/extrem/artikel/musiknoje/40364-Harry-Potter-fans,-hall-i-brillorna
varför e ja så sent informerad om detta? tänk va häftit de sku va å träffa James och Oliver Phelps! (å dessutom ha chans å vinna VIP-biljetter ti premiären i Helsingfors..) Ja kanske int ha vari ett HP-fan så värst länge, but this would have been so fun!
//Tanja

2011-07-05
20:59:09
    Tall Ships Race

Nu är jag helt säker på att nån där uppe jobbar på min sida :)
Jag känner mig oerhört glad och upprymd så få si om ja får sovi nå inatt ello om ja bara kommer att ligg o tänk på resan :)
jag kommer att resa ut själv torsdagen den 21 med flyg till edinburgh och därifrån ta tåget till aberdjin och efter det ta nattfärjan ut till lerwick.
Det kommer att pågå festligheter i hamnarna på kvällarna och så kommer det att finnas massvis med aktiviteter där.
min, ello min o min, men min båt är den 62 m långa skonaren Wylde Swan och hon är den största toppriggade skonaren som finns. hon byggdes 1920 och är en av de yngsta. hon renoverades mellan 2008 o 2010 och ser nu ut som hon är dragen ur någon framtisdfilm innuti....
Hon är verkligen inte en av de största utan ligger vell mer nånstans i mitten .
eftersom vi ska utanför shettlandsöarna så hoppas jag på att vi ska få se delfiner, så de e kameran med som gäller :)
5.8 kommer alla skepp till halmstadoch den 7.8 är min resa slut...

//marmis på nya äventyr :)

2011-07-04
19:40:38
    DEUTSCHLAND!

Se nu, t o m tyska barnböcker förstår vad vissa idioter int får in i sina tjocka skallar.
Det här sku kunna vara ett stycke i tyskaboken! Det var ungefär på min förståelsenivå.. xD
.
.
//Beccs
(förlåt om mina inlägg blivit för enspåriga på sista tiden.. I say: C'est la vie! xD)

2011-07-04
11:40:30
    Språkbadet perfect

När jag for ner på sönda kväll så kände jag absolut ingenting... men sedan följande dag då jag satt ensam på domus o vänta på mamm så då kom nervositeten smygande...
men sedan medan jag skrev förra inlägget så fick jag känslorna i kontroll :)
mamm va jättenervös när vi körd mot forum marinum där båten skulle stå...
min väska vägd ungefär ett ton...
båten var en 110 fot lång skonare. med 2 master. när vi hade upp som flest segel så had vi opp 6 segel... dede etta va no helt onödigt, jag har ingen aning om varför de va upp, men nåjaa... de va enda gången då de va så.
  Jag träffade 2 flickor, fanny och andrea, som jag blev väldigt bra kompis med. fanny var i min vakt så på så sätt blev v vänner och andrea kom till oss också första dagen då hon märkt att vi int satt me di andra å spela kort å härja där...
  i alla hamnar vi kom till stod folk på rad på bryggan o i sina båtar med kameror o beundrande o nyfikna blickar...
  nya ålandstdning kom för att göra en intervju när vi kom till mariehamn o de var jag å fanny å andrea som blev intervjuade av "eleverna"
  det pågick 2 spräkläger parallellt så s/y vahine. mellan dessa 2 båtar, T/S Helena och S/Y Vahine pågick en segeltävling som kallades vacon cup. Helena vann första dan, Vahine andra, Helena tredje, Vahine fjärde och Helena femte. Ställningen blev alltså 3-2 till helena vilket betyder att "min" båt vann :) sjätte ä sjunde dan så bev det ingen tävling... eller egentligen så blev det nog den sjätte dan men tävlingen måste avbrytas pågrund av att en åskstorm srog in över oss... jag vet inte vad som hände egentligen för vi revade alla segel i ett huij och vi kom fram till näsby 2 timmar för tidigt vilket var mycket märklit...
  I alla fall så fick vi en helt underbar vecka med helt underbara människor och typ världens bästa besättning, som had lite roli humor XD och så ngr speciella förmågor som att dyka upp från ingenstans å skrämma skiten ur en och kittla en när man satt å dåsa... Jag svär att jag såg honom gå in och att han inte kom ut, (jag satt vänd mot dörren) när han mitt i allt kommer gående bakifrån å skrämd både mig å fanny... XD humor... å så va de typ hela tiden... typ jag andrea o johanna simma från bastun ut till båten å liksom hängd i kedjan som gick mellan förens vattenlinge o bogspröts enda... å så tror ja andrea fråga då som no helt på skämt att om man får klättra upp där... å så satt han rakt ovanför oss å ja blev så skraj XD för vi så då vi simma ut dit att de e ingen på deck. å då vi så han så så de ut som om han had sutti där länge med sin kaffekopp i handen XD
  helt underbar vecka tackar alla som va me :D

//kramis från marmis

2011-07-02
19:57:57
    AAARRRGGG!!

Idag har jag varit på Vasa fotbollscup, Jenni och jag hade bestämt oss för att åka in till Hesburger som är där nära motorvägen eftersom vi inte hade ätit så mkt (hade inte hunnit/orkat äta alls) och när vi just skulle svänga in till Hesburger, kommer en mörk bil som jag inte ens hann uppfatta märket eller registernummern på och kör ut framför Jenni som tvingas tvärnita och jag håller också på bromsen så in i ....., att jag faller och slår mig ganska dåligt.. alla andra bilister och människor som rör sig där stannar och hjälper mig men den jäkeln som ställde till med allt så stack sin väg.
Jag måste tacka alla människor som stannade, tjejen som ringde efter ambulans.. ambulanspersonalen och polisen och inte minst Jenni som fanns där vid min sida hela tiden, dessutom min faster Marianne och Mats.. alla de människor som ställt upp för mig idag.. Ni är guld värda!
Men bilisten är det annat med..

2011-07-01
21:37:27
    Weasley

Idag såg ja Harry Potter och fången från Azkaban. Ja ha int sett den på superlänge, which is a shame, för den e så bra!
Iallafall.. Ja ha allti tyckt om Weasley's, å ja fick för mej att ja sku googla familjen. So I googled them. Big mistake. Ja kom in på nån slags Harry Potter wiki och börja läsa en massa som ja int borde ha läst.. Som tur lyckades ja sluta innan ja fick vet allt som händer i Dödsrelikerna, but still.. Varför varför VARFÖR va ja tvungen å googla? MORR!
¨
¨
//tanja
¨
(nu då ja så på första sidan på HP wikia ser ja att de står en varning.. "The Harry Potter Wiki reveals plot details about the series. Read at your own risk!"
*suck*, såklart va ja int in på första sidan tidigare å så int varningen..)

2011-07-01
03:24:56
    Hur kan JAG ha missat detta?

Nu är jag i New York yra, därför tänker jag citera från så många New York-relaterade sånger jag kan...
.
"In NEW YOOOORK, concrete jungles where dreams are made of, there's nothing you CAN'T do..."
"Start spreading the neeews, I'm leaving today. I wanna BE A PART OF IT, NEW YORK NEW YORK!"
"No other city ever make me glad, except NEW YORK, NEW YORK."
"I love NEW YOOORK"
Hmm.. okej, fler finns det säkert.
.
Och varför är jag så glad idag? För att staten New York, USA:s största och mest inflytelserika stat, äntligen ger homosexuella TILLÅTELSE ATT GIFTA SIG! WIHA!
Det är ett steg i RÄTT RIKTNING!
Eat that, Sanfinländare och Päivi Räsänen!
Go EQUAL RIGHTS!
.
Okej, dethär är inte nya nyheter, det hände ungefär den.. 24:e. Men jag fick veta det först idag!
För att fira kommer här några Verkligt Vackra Videor. Okej, en löjligt lång video och en hel bunch of bilder.. :D
.
.
.
.
.
.
.
/Beccs
.
*AAH LOVE*
.
DISCLAIMER: (okej, jag har aldrig riktigt fattat vad det ordet betyder, så jag är fullkomligt omedveten om det passar i detta sammanhang eller inte)
Detta inlägg är inte menat att vara stötande mot någon på något sätt (Jo, det är den, åtminstone mot Sf). Jag bara uttrycker mina åsikter om mänskliga rättigheter, kärlek och jämlikhet.
I'm done now.


RSS